Waarom een gratis weggever NIET meer werkt, tenzij je dit doet!

Een vraag die ik regelmatig krijg; werken gratis weggevers nog?

Het korte antwoord is; NEE! Als je het op de oude manier doet.
Het antwoord is JA als je het op de nieuwe manier doet…

Maar voordat ik daar verder met je in duik, kan het helpen om jezelf de volgende vraag te stellen;

Waarom wil je überhaupt een gratis weggever hebben?

  • Is het omdat iedereen het doet?
  • Is het omdat je denkt dat het zo hoort?
  • Is het om een emaillijst op te bouwen?
  • Is het om een relatie met je lead op te bouwen?
  • etc.

Ik stel deze vraag omdat WAAROM je iets doet de OUTPUT bepaalt.

Veel ondernemers prutsen snel wat in elkaar om maar een weggever te hebben. Maar wat is de indruk die jij achter wil laten bij een toekomstige klant? Wil je echt iets weggeven waar je zelf eigenlijk niet trots op bent? Of wil je iets creëren met aandacht zodat je ook echt weet dat het waardevol is en met trots presenteert?

Kortom: wat is jouw WHY van je gratis weggever?

Ik help je graag op weg.

You don’t wanna miss out on this one.

Er zijn 3 mindsets die je lead doorloopt in zijn aankoopproces voordat hij zijn portemonnee opentrekt en klant bij je wordt. Als je rekening houdt met deze 3 mindsets, ben je Top of Mind voor iedereen die jou en je onderneming beter wil leren kennen.

De 3 mindsets

  1. Know mindset
  2. Like mindset
  3. Trust mindset

Elke mindset heeft een eigen weggever met de volgende variabelen:

1. Elke mindset heeft een eigen vorm van content die het best past bij een weggever. Dit kan zijn; een artikel, video, pdf, case studie, rapport, quiz, checklist, podcast, swipefile, webinar, etc.

2. Elke mindset heeft een eigen aandachtspanne voor het consumeren van je gratis weggever. Is de aandachtspanne te kort of te lang voor de mindset die je wilt aanspreken, dan verdwijnt je weggever treurig genoeg in de prullenmand.

Als je bijvoorbeeld een superwaardevolle webinar verkondigt aan iemand die in de know mindset zit, dan is de kans klein dat hij zich aanmeldt voor je webinar. Simpelweg omdat hij nog niet echt weet wie je bent en een webinar van 60-90 minuten een veel te grote aandachtspanne is. Een checklist of een korte video van 1-5 minuten past veel beter bij de know mindset. 

3. Purpose. Wat is het doel van je weggever? Wil je jouw lead een ontdekking laten doen? Wil je specifiek meer informatie/kennis delen? Of wil je een stukje van de HOW laten zien?

Let’s wrap it up.

Weggevers zijn dus nog steeds super zinvol om een relatie met je lead op te bouwen, zodat hij je leert kennen, leuk gaat vinden en vertrouwt. Mits je rekening houdt met de mindset waar je lead zich bevindt in het aankoopproces.

Last but not least!

Maak je weggever zo waardevol dat je ego moet janken, omdat je het gratis weggeeft. Op deze manier weet je zeker dat je waarde biedt. Als jij trots bent op wat je weggeeft, het met aandacht maakt, dan voelen je toekomstige klanten dat ook.

Bright day.

Cheers,

Alex

Vraag? Stel hem hier.