Waarom de marketing van Tony’s Chocolonely net zo lekker werkt als hun chocola

Het gevaar van een steengoed merkverhaal is om het nog te kunnen overtreffen met je product of dienst.

Tony’s Chocolonely is voor mij hier een groot voorbeeld in. Zij hebben niet alleen een knettergoed verhaal, het product dat ze er bij aanbieden overtreft de verwachtingen, tenminste als je het mij vraagt. 

En eerlijk is eerlijk: ze behoren niet voor niks bij de marktleiders van de Nederlandse chocoladerepen. 

 

Dit is het ding.

 

Als je marketing goed is kun je bijna alles verkopen. Middels marketing zou je zelfs poep kunnen verkopen als lekkernijtje, maar ja wat als je klanten er achter komen dat de poep die je vermarkt helemaal niet zo’n lekkernijtje is? Je raadt het al. Dan is er stront aan de knikker. 

 

Nu de andere kant van de medaille.

 

Wat gebeurt er als jouw verhaal klopt en je product zelfs de verwachtingen overtreft? Je raadt het al. Dan ben jij die Lichttoren die alleen maar enthousiaste klanten aantrekt. 

 

Tony snap dit als geen ander. 

 

Wat maakt nou dat Tony hier zo enorm goed in is? Hoe krijgen zij het voor elkaar (met een reep die gemiddeld duurder is dan elke andere chocoladereep) om die lichttoren te zijn, die alleen maar leuke en blije klanten aantrekt. Om er nog eens een schep bovenop te doen: ze krijgen het ook nog eens voor elkaar om fans van hun klanten te maken. 

 

Hoe Tony dit doet heeft onder ander te maken met de volgende 3 impactfactoren. 

 

De 3 impactfactoren van Tony’s Chocoloneley:

 

1: “Doen door niet te doen” impact effect.

 

Dit effect hebben ze onder andere te danken aan hun ijzersterke missie:

“Samen maken we chocolade 100% slaafvrij”.

Hun missie werkt als een magneet. Mensen voelen zich erdoor aangetrokken. Dit maakt dat ze mensen niet binnen hoeven te slepen door te concurreren met de prijs, sterker nog: ze doen er zelfs een schepje bovenop. 

 

2: “Doen door te doen” impact effect. 

 

Ze hebben een groot talent in het opzetten van een jong en dynamisch bedrijf. Daarnaast weten ze hun klanten continu weer te verrassen met nieuwe gekke smaken die ook nog eens epic lekker zijn.  

 

3: “Own the words you own” impact effect.

 

Bij Tony ownen ze hun eigen woorden en dat kun je terug vinden in hun communicatie. Een goed voorbeeld hiervan is de merknaam zelf. Veel mensen zeggen Tony’s Chocolonly, maar wat er echt staat is: Tony’s Chocolonely.

Leuk weetje 1: De naam Tony stamt af van één van de founders van Chocolonely. Tony = eigenlijk Teun (van de keuken), maar omdat ze in het buitenland nogal moeite hadden met het uitspreken van Teun hebben ze er Tony van gemaakt.

Leuk weetje 2: Ze hebben lonely in hun naam verwerkt omdat ze in de opstartfase er helemaal alleen voor stonden. Er was niemand die met ze samen wilde werken. Dit terwijl ze nu behoren tot de marktleiders van de chocoladerepen in Nederland. Maar ook binnen de organisatie kun je zien dat ze hun eigen woorden hebben. Ze noemen bijvoorbeeld iemand die verantwoordelijk is voor de marketing “Choco Loco”. Yes true story and I love this. 🙂 

Deze 3 impactfactoren spelen een grote rol in het succes van Tony’s Chocolonely.  Ze zijn een van de weinige organisaties die een ijzersterk verhaal hebben en het ook waarmaken. 

Kortom Tony’s Chocolonely is een bedrijf dat ik graag in de gaten houd, omdat ik veel van ze kan leren. Wil jij graag weten hoe ook jij deze 3 impactfactoren kunt toepassen op jouw onderneming of zou je wel wat hulp kunnen gebruiken? Je mag mij altijd een mailtje sturen: info@alexvanderwerf.com. Ik hoor graag waar je mee bezig bent, waar je tegen aanloopt en waar ik je mee kan helpen. 

Bright day.

Cheers,

Alex

Vraag? Stel hem hier.